06 Ağustos 2025

JELATİN - HÜSEYİN KAMİ BÜYÜKÖZER & AHMED SAKR

-İstesek de istemesek de günlük tükettiğimiz pek çok üründe katkı maddesi olarak kullanılan E441 Jelatin(gelatin) başta domuz olmak üzere helal olsun olmasın pek çok hayvanın deri ve kemiklerinden üretilmektedir. Ülkemize de dış ülkelerden ithal yolu ile getirilmektedir. (6)

-Türkiye'nin yıllık jelatin tüketimi 7000 tona yakındır. Bu tüketimin neredeyse tamamı ithal yolu ile karşılanmaktadır. Kullanım yerlerine gelince; yoğurt, peynir, pastalar, şekerlemeler, et ürünlerinin muhafazasında, margarin, kozmetikte, ilaç sektöründe yaygın bir kullanım göstermektedir. (9)

-Arapça bir kelime olan "zebiha", genel anlamıyla kesim yapmaktır. Herhangi bir hayvan İslami kurallara göre kesildiği zaman bu ete "zebiha" ismi verilir. Her ne zaman zebiha kelimesi, et için kullanıldığında, o "helal et" veya "meşru et" anlamına gelecektir. (13)

-Tüketiciler zebiha/helal et yemeye teşvik edilmelidir. Müslümanlar, kesilmiş hayvanlara (sığır ve tavuklara), kadınlık hormonu olan dietilstilbestrol (DES-kanser tedavisinde kullanılan östrojenik ilaç) verilmemiş olmasından emin olmalıdırlar. Bu hormonun, erkeklerin cinsel davranışlarında olumsuz etkileri vardır. Keçi ve kuzu etinde de, hayvanlara bu hormondan verilmemiş olmasının ispatlanması gerekir. (14)

-Bu Müslümanların içinde öyle cüretkarları var ki domuzdan elde edilen jelatinin değişime uğradığını bile iddia ederek din adına helalleştirmeye çalışıyorlar. Yakında bunların domuzların haşlanması ile elde edilen et sularının değişime uğradığını iddia ederek Müslümanlara içirmeye başlarlarsa sakın şaşmayın. (31)

-Firmalardan doğru bilgi elde etmekteki güçlükler sebebi ile, meşrubatlardaki ve dondurmalardaki jelatinden kaçınmak için tavsiyemiz, etiketlerinde beta-karoten vs gibi boyar maddeler belirtilen meşrubatlardan, meyve sularından ve dondurmalardan uzak durmanızdır. (31)

-Türkiye ne yazık ki jelatin üretmemektedir. Üretim yapması için, yıllar önce Kayseride bir firmaya teşvik belgesi verilmiş olmasına rağmen maalesef bu firma jelatin üretmek yerine kemik unu üretmeyi yeğlemiştir. (32)

-Doğada jelatine benzer fonksiyonlara sahip bileşiklerin bitkisel kaynaklı olanları da vardır. Bunların bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir: Agar, Karragenan, Ksantan Gum, Gluten, Pektin (Hücre arası yapıştırıcı materyal olarak, büyün bitki dokularının hücre duvarlarında bulunan bir polisakkarit maddedir. Limon ve portakal kabuğun, pektinin en zengin kaynaklarından olup, yaklaşık %30 oranında polisakkarit içermektedir. Ayrıca elma, çekirdeksiz kuru üzüm ve narda da bulunur. Polisakkarit şu doğal şekerleri içerir: galaktoz, arabinoz, ksiloz ve fruktoz. Bunlar, pektin molekülünün yan zincirlerinde yer almaktadır. Pektin, jel gibi olan peltelerin ve benzer gıda ürünlerinin hazırlanmasında kullanılır. İshali engelleyici ve emülsiyon yapıcı bileşen olarak da kullanılır. Pektinin jeli katılaştırma yeteneği de vardır.) (53-54)

-Kosher (İbranice Kasher) Musevi şeriatına göre uygun anlamına gelir. Kosher'e örnek olarak, kurallara uygun kesilmiş sığırın ön kısmı, meyveler, sebzeler, kanatları olan tüm balıklar, tüm şaraplar, tüm peynir çeşitleri ve jelatin verilebilir. Kosher'in gıda konusundaki karşıtı Treif(Yidiş dilinde) veya Trefah (İbranice) kullanıma uygun olmayan, yasaklanmış anlamındadır. Trefah kelime anlamıyla "yabani hayvan tarafından parçalanmış" demektir. Trefah kavramına örnek olarak kan, domuz, tavşan, kabuklu deniz ürünleri, yaban kazı gibi yabani kuşlar, avcı kuşlar sayılabilir. (55)

-İslami kesimde her hayvan kesilmeden evvel kasap "Bismillahu Allahu Ekber" demelidir. Musevi inancında ise Allah'ın adını kesim gününde bir kere anmak yeterlidir. Yani, kesim başlamadan kasap Allah'ın adını anar fakat her hayvan için ayrı ayrı tekrar etmeyebilir. (57)

-Tavşan, kabuklu deniz ürünleri, yaban tavukları, yaban kaz ve ördekleri İslam'a göre helal hayvanlardır. Kaşruta göre bu hayvanlar yasaktır. İslam'a göre sarhoşluk veren şarap, likör vd. tüm içkiler, alkol ve uyuşturucular haram iken, Kaşrut ise şarapları Kosher olarak kabul eder. Bu sebeple Kosher sembolü taşıyan her gıda helal olmayabilir. Kaynağına bakılmaksızın jelatin kosher kabul edilir. İslam'a göre ise, jelatin domuz gibi hayvanlardan üretilmişse haramdır. Bu sebeple Kosher damgalı yoğurt, krema helal olmayabilir. Kaynağına bakılmaksızın tüm hayvanlardan üretilen enzim ve mayalar sekresyon olarak düşünülerek Kosher kabul edilir. Böyle olunca tüm peynirlerde Kosher olur. Halbuki Müslümanlar peynir mayasının kökenine bakmak durumundadırlar. Maya (veya enzim) domuz gibi haram hayvanlardan veya İslami usule göre kesilmemiş hayvanlardan türetiliyorsa haram kabul edilir. Musevilikte süt ve et ürünleri aynı anda yenmez. Keza, bu gıdaları hazırlamada kullanılan tabak ve çanak ve aletler ayrı ayrı muhafaza edilip birbirlerine karıştırılmazlar. İslam'da böyle bir ayrım yoktur. (58)

GİMDES, 2022 basım, 4.baskı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

OMURGASIZLAŞTIRILMIŞ TÜRKLÜK – TEOMAN DURALI

-Çin kaynaklarında Türkçe adındaki bir dilin bahsi ilk defa MÖ 1766’da geçer. Bu Şia (Xia) hanedanı devrinde rast gelinmiş Çince Tujue, Orta...