06 Ağustos 2025

YENİ DÜNYA DÜZENİ VE HELAL GIDA - HÜSEYİN KAMİ BÜYÜKÖZER

-Sert şeffaf plastiklerden yapılmış eşyalar, genelde ürün tabanında No:7 olarak işaretlenmişler genelde BPA içerir. No:3 (PVC) ve No:6(Polistiren)'nın ayrıca zararlı kimyevi maddeleri geçirdikleri bilinir. BPA ile astarlanmış konserve kutu ve kapları ile plastik oyuncaklar BPA açısından risklidir. (23)

-Kanola yağı, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir. Kolza ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır. Zehri öldürücü olduğu için böcekler onu yemezler. Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan Canola (kanola) ismi ile yayılmıştır. Kolza yağı uzun yıllar makinalarda ve bilhassa buharlı makinalarda yağlama maddesi olarak kullanılmıştır. İkinci Cihan harbinden sonra yenebilir yağ yapımına yönelinmiş, 1950'li yıllarda marketler satılmaya başlanmıştır. (60)

-Kolza yağı insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor. (60)

-Elbise fırçamızdan ayakkabı fırçamıza, temizlik fırçamızdan tıraş fırçamıza, hamur yağlama fırçamızdan diş, rimel, oje ve diğer tuvalet fırçamıza kadar bütün şüphelendiğimiz fırçalarımızdan kurtulmalıyız. Bunun için, bu eşyalarımızdan birer kıl kopartalım ve kibritle ucundan yakalım. Yanan kısım, yanmayan kısmın tepesinde bir topak oluşturur. Bu kısmı parmaklarımız arasında ufalamaya çalıştığımızda ufalanmıyorsa bu kıl plastiktir, ufanıp dağılıyorsa bu kıl da hayvan kılı demektir. (71-72)

-Sistein (E-920), un işleme ajanı olarak geçer. İnsan saç, hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir. E-910, E-920, E-921 ile numaralanan Sistein, bir aminoasittir. Aminoasitler genellikle proteinlerde bulunur. Sistein, fırın ürünlerinde dondurucu ajan olarak kullanılır. Bunlar; 

1-Un hamurunun karışma zamanını kısaltmak için

2-Yayıldıktan sonra pizza ve hamur tabakasının büzülmesini durdurmak için, hamurun şeklini muhafaza etmesini sağlamak için, çeşitli pastacılık işlem kademeleri arasında hamurun hareketine yardımcı olmak için

3-Sistein, ay çöreği, rulolar, bazı kekler, pide ve ekmekler, kraker ve tost gibi çeşitli fırın ürünlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bebek sütlerinde besleyici olarak, bazı diyet yiyeceklerinde katkı maddesi olarak öksürük ilaçlarında balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır.

Sistein'in kökeni, insan saçı, domuz kılı, sığır boynuzu, kuş tüyü, petrol ürünleri ve sentetik malzemedir. Sistein yalnızca Japonya, Çin ve Almanya'da üretilmektedir. İnsan saçı en ucuz olduğu için de en çok insan saçından üretilmektedir. (93)

-Gıdalarda akrilamidin oluştuğu sıcaklıklar tam olarak bilinmemektedir. Mamafih, gıdaların haşlama sıcaklığı olan 120 C'nin altındaki sıcaklıklarda hazırlanmış gıdalarda, bugüne kadar akrilamide rastlanmamıştır. Gıdalar, çok uzun süre içinde ve çok yüksek sıcaklıklarda aşırı bir tarzda pişirilmemelidir. Ancak bütün gıdalar bilhassa et ve et ürünleri, gıda zehirlenmelerine sebep olan bakterileri öldürmeye yetecek şartlarda pişirilmelidir. (117) Akrilamid, yüksek sıcaklığın etkisiyle şeker ve asparajin adı verilen bir aminoasit arasında gerçekleşen reaksiyon sırasında oluşur. Maillard reaksiyonu olarak da adlandırılan bu reaksiyon ızgara veya fırınlanarak pişirilen gıdaların kahverengileşmesine ve bilinen tadına yol açar. (123)

-Kepek ekmeğin neden tercih edilmesi gerektiğini, uzmanlar şöyle açıklamaktadır: "Buğday sağlık açısından yararlı olan B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin, folik asit, demir ve çinko içeriyor. Bu maddelerin daha çok yoğunlaştığı kısım olan buğdayın dış kabuğu, un yapımı sırasında ayrıştırılıyor ve bu yüzden ekmeğin besin değeri düşüyor. Bu nedenle, beyaz ekmek yerine kepek ekmeğinin tercih edilmesi daha sağlıklıdır." Şeker hastaları, kilo sorunu olanlar, mide ve bağırsak rahatsızlığı çekenler tarafından daha çok tercih edilen kepek ekmeğin herkes tarafından tüketilmesini öneriyoruz. (131)

-Bisküvi, çikolata, kek, gofret, mayonez, cips başta olmak üzere ambalajının üzerinde "hidrojene nebati yağ" yazan bütün ürünlerde trans yağ kullanılıyor. Ayrıca özellikle kızartma türü gıda hazırlayan büfe, lokanta gibi toplu tüketim yerlerinde defalarca kullanmaya dayandığı için bu yağlar tercih ediliyor. (147)

GİMDES, 2019 basım, 3.baskı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

OMURGASIZLAŞTIRILMIŞ TÜRKLÜK – TEOMAN DURALI

-Çin kaynaklarında Türkçe adındaki bir dilin bahsi ilk defa MÖ 1766’da geçer. Bu Şia (Xia) hanedanı devrinde rast gelinmiş Çince Tujue, Orta...