-Kanola
yağı, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş
tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir. Kolza ise gıda yağ bitkilerinin içinde
en fazla zehirli olanıdır. Zehri öldürücü olduğu için böcekler onu yemezler.
Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian
oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden
oluşturulan Canola (kanola) ismi ile yayılmıştır. Kolza yağı uzun yıllar
makinalarda ve bilhassa buharlı makinalarda yağlama maddesi olarak
kullanılmıştır. İkinci Cihan harbinden sonra yenebilir yağ yapımına yönelinmiş,
1950'li yıllarda marketler satılmaya başlanmıştır. (60)
-Kolza
yağı insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık,
aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor. (60)
-Elbise
fırçamızdan ayakkabı fırçamıza, temizlik fırçamızdan tıraş fırçamıza, hamur
yağlama fırçamızdan diş, rimel, oje ve diğer tuvalet fırçamıza kadar bütün
şüphelendiğimiz fırçalarımızdan kurtulmalıyız. Bunun için, bu eşyalarımızdan
birer kıl kopartalım ve kibritle ucundan yakalım. Yanan kısım, yanmayan kısmın
tepesinde bir topak oluşturur. Bu kısmı parmaklarımız arasında ufalamaya
çalıştığımızda ufalanmıyorsa bu kıl plastiktir, ufanıp dağılıyorsa bu kıl da
hayvan kılı demektir. (71-72)
-Sistein
(E-920), un işleme ajanı olarak geçer. İnsan saç, hayvan kılı ve tavuk tüyünden
elde edilir. E-910, E-920, E-921 ile numaralanan Sistein, bir aminoasittir.
Aminoasitler genellikle proteinlerde bulunur. Sistein, fırın ürünlerinde
dondurucu ajan olarak kullanılır. Bunlar;
1-Un
hamurunun karışma zamanını kısaltmak için
2-Yayıldıktan
sonra pizza ve hamur tabakasının büzülmesini durdurmak için, hamurun şeklini
muhafaza etmesini sağlamak için, çeşitli pastacılık işlem kademeleri arasında
hamurun hareketine yardımcı olmak için
3-Sistein,
ay çöreği, rulolar, bazı kekler, pide ve ekmekler, kraker ve tost gibi çeşitli
fırın ürünlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bebek sütlerinde besleyici olarak,
bazı diyet yiyeceklerinde katkı maddesi olarak öksürük ilaçlarında balgam
söktürücü olarak kullanılmaktadır.
Sistein'in
kökeni, insan saçı, domuz kılı, sığır boynuzu, kuş tüyü, petrol ürünleri ve
sentetik malzemedir. Sistein yalnızca Japonya, Çin ve Almanya'da
üretilmektedir. İnsan saçı en ucuz olduğu için de en çok insan saçından
üretilmektedir. (93)
-Gıdalarda
akrilamidin oluştuğu sıcaklıklar tam olarak bilinmemektedir. Mamafih, gıdaların
haşlama sıcaklığı olan 120 C'nin altındaki sıcaklıklarda hazırlanmış gıdalarda,
bugüne kadar akrilamide rastlanmamıştır. Gıdalar, çok uzun süre içinde ve çok
yüksek sıcaklıklarda aşırı bir tarzda pişirilmemelidir. Ancak bütün gıdalar
bilhassa et ve et ürünleri, gıda zehirlenmelerine sebep olan bakterileri
öldürmeye yetecek şartlarda pişirilmelidir. (117) Akrilamid, yüksek sıcaklığın
etkisiyle şeker ve asparajin adı verilen bir aminoasit arasında gerçekleşen
reaksiyon sırasında oluşur. Maillard reaksiyonu olarak da adlandırılan bu
reaksiyon ızgara veya fırınlanarak pişirilen gıdaların kahverengileşmesine ve
bilinen tadına yol açar. (123)
-Kepek
ekmeğin neden tercih edilmesi gerektiğini, uzmanlar şöyle açıklamaktadır:
"Buğday sağlık açısından yararlı olan B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin,
folik asit, demir ve çinko içeriyor. Bu maddelerin daha çok yoğunlaştığı kısım
olan buğdayın dış kabuğu, un yapımı sırasında ayrıştırılıyor ve bu yüzden
ekmeğin besin değeri düşüyor. Bu nedenle, beyaz ekmek yerine kepek ekmeğinin
tercih edilmesi daha sağlıklıdır." Şeker hastaları, kilo sorunu olanlar,
mide ve bağırsak rahatsızlığı çekenler tarafından daha çok tercih edilen kepek
ekmeğin herkes tarafından tüketilmesini öneriyoruz. (131)
-Bisküvi,
çikolata, kek, gofret, mayonez, cips başta olmak üzere ambalajının üzerinde
"hidrojene nebati yağ" yazan bütün ürünlerde trans yağ kullanılıyor.
Ayrıca özellikle kızartma türü gıda hazırlayan büfe, lokanta gibi toplu tüketim
yerlerinde defalarca kullanmaya dayandığı için bu yağlar tercih ediliyor. (147)
GİMDES, 2019 basım, 3.baskı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder